I næste uge går det løs med Fagkongres 2025 for fysioterapeuter.
Bestyrelsen fra DSNF er klar og vi glæder os til at møde jer medlemmer og rapportere via hjemmesiden og de sociale medier, så jer der ikke skal afsted får highlights alligevel.
I kan kende os – for vi har de velkendte Danske Selskab for Neurologisk Fysioterapi veste på. Kom og snak med os!
I år er der ikke en fælles stand for de faglige selskaber
– men vi vil være synlige og vil meget gerne i snak med jer alle.
Forberedelserne til Fagkongres har været i gang i de sidste par år – og DSNF har igen være med til at arrangere spændende indhold fra neurofysioterapien’s vinkler.
Nogle events har vi selv bragt ind og andre har vi lavet i samarbejde med andre fysioterapifaglige selskaber.
Udover de forskellige oplæg, workshops og symposier er der desuden poster-udstilling med en masse neurofysioterapeutisk indhold.
Glæd jer til blandt andet dette…….
Studiedagen – for studerende lægger ud onsdag 12.marts. Hér er forskellige oplæg for studerende og der er desuden mulighed for dialog med de faglige selskaber heriblandt Dansk Selskab for Neurologisk Fysioterapi.
Torsdag 13.marts er der f.eks.:
Fatigue og søvnproblemer – hvad er det, hvordan hænger det sammen og hvordan håndterer vi det?
Kort symposium (ca. 90min.), hvor deltagerne efter hvert oplæg har mulighed for at stille spørgsmål til oplægsholderen.
Hvilke konsekvenser har fatigue og søvnproblemer for hverdagen hos mennesker med kræft, en neurologisk sygdom eller anden kronisk sygdom?
Hvad ved vi om fatigue?
Hvordan måler vi fatigue? Hvordan kan vi tilbyde støtte til at håndtere søvnudfordringer?
Symposiet vil belyse, hvordan fatigue og søvnproblemer kan udfordre hverdagen hos mennesker med bl.a. kræft og neurologiske sygdomme samt hvordan fysioterapeuter kan iværksætte, evaluere og tilpasse indsatser, der retter sig mod disse udfordringer. Der gives en indføring i hvad fatigue er, herunder en gennemgang af den nyeste forskning inden for området. Dernæst gennemgås måleredskaber, der kan anvendes til at måle fatigue i et behandlingsforløb. Slutteligt gives der i symposiet et eksempel på et gruppeforløb med kognitiv terapi for søvnløshed.
Desuden vil deltagerne blive inviteret til at bidrage med deres erfaringer ift. emnet i starten af symposiet via Slido, ligesom det vil være muligt at skrive spørgsmål undervejs, som moderatorerne videregiver. Der vil være mulighed for at stille yderligere spørgsmål samt videns dele og erfaringsudveksle med de øvrige deltagere.
Arrangører: Dansk Selskab for Onkologisk og Palliativ Fysioterapi + Dansk Selskab for Neurologisk Fysioterapi.
Oplæg med: Janne Hansen, patient-/borgerrepræsentant, Ali Amidi, Cand.psych., ph.d., lektor, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet. Frederik Dornonville de la Cour, Neuropsykolog, ph.d., Videncenter for Neurorehabilitering, Rigshospitalet og Lise Bjerrum, Sygeplejerske, Senfølge Klinikken, Sjællands Universitetshospital.
Fredag 14.marts 2025
Neurorehabilitering efter stroke – Hvad siger evidensen og hvorfor gør vi det ikke bare?
Kort symposie( ca. 90min.). Opdateret viden om evidens for fysioterapeutiske interventioner efter stroke
Typiske barrierer ift. implementering af evidensbaseret interventioner og idéer til hvordan man kan overkomme disse.
I Danmark praktiseres der og tilbydes forskellige fysioterapeutiske interventioner i behandlingen efter stroke. Med færre ressourcer, kortere forløb, mere fokus på evidensbaseret behandling og med viden om, at der skal mere træning til for at skabe de bedste forudsætninger for bedring af funktionsevnen, er der behov for at få opdateret viden om evidensen inden for neurorehabilitering efter stroke. Men hvorfor gør vi ikke bare, som evidensen indikerer? Hvad er nogle af barriererne og hvad skal vi gøre ved disse udfordringer, for at kunne levere neurorehabilitering ud fra nationale og internationale anbefalingerne?
På dette symposium præsenterer Dr. Simone Dorsch fra StrokeEd/ Australien i et online oplæg – den nyeste evidens inden for neurologisk fysioterapi. Efterfølgende vil der med afsæt i danske eksempler blive drøftet udfordringer og dilemmaer for implementering af evidens i neurorehabiliterng samt drøftelse af, hvordan disse udfordringer kan håndteres.
Der er mulighed for at stille spørgsmål undervejs for deltagerne. Oplæg ved formandskabet i Dansk Selskab for Neurologisk Fysioterapi med fokus på Neurofysioterapi i Danmark – hvor skal vi hen, hvis vi skal arbejde ud fra et evidensbaseret grundlag. Hvordan kommer vi videre og får omsat den viden vi allerede har i praksis? Drøftelser og refleksioner med deltagerne på symposiet.
Dansk Selskab for Neurologisk Fysioterapi har arrangeret dette.
GRASP workshop Fagkongres 2025
Dansk Selskab for Neurologisk Fysioterapi står for denne workshop lørdag 15.marts 2025.
Graded Repetitive Arm Supplementary Program (GRASP)
– Et superviseret arm selvtræningsprogram efter stroke
Fysioterapeuter kan blive introduceret til og får indsigt i GRASP programmet. Få viden om, hvordan GRASP kan bruges som supplement til specifik armtræning efter stroke.
Forskning viser, at der er behov for intensiv genoptræning for at genvinde funktion efter stroke. Det er nødvendigt, at der ud over den allokeret træning suppleres med andre daglige træningsinterventioner for at sikre mere træning og bedst mulige forudsætninger for bedring af funktionsevnen.
Graded Repetitive Arm Supplementary Program (GRASP) er udviklet som et struktureret og intensivt arm selvtræningsprogram, som er baseret på repetitive- og opgave specifikke øvelser og hvor selvtræningen løbende superviseres af en fysio-eller ergoterapeut. GRASP anvendes rundt om i verden på rehabiliteringsenheder, som supplement til den specifikke armtræning, mens GRASP ikke er udbredt i Danmark.
Materialet til GRASP programmet er udarbejdet således, at det kan benyttes under indlæggelse på hospital samt til den videre genoptræning i kommunen eller i privat regi.
Træningstilbud som GRASP er med til, at personer ramt af stroke kan få mere ejerskab over sin rehabilitering og derved give muligheder for bedring i funktionsevnen samtidig med at GRASP imødekommer anbefalinger for træningsdosis og intensitet efter stroke.
Oplæg om GRASP herunder baggrund og træningsprincipperne bag GRASP, opbygning af GRASP, samt fysioterapeutens rolle som supervisor med mulighed for drøftelser og dialog med deltagerne undervejs.
Eksempler på brugen af GRASP i hverdagskonteksten for personer med stroke og erfaringer fra praksis med anvendelse af GRASP, så deltagerne både for teoretisk og praktisk indføring i GRASP.
Katrine Lyders Johansen, MSc, Fysioterapeut. Formand for Dansk Selskab for Neurologisk Fysioterapi. Pernille Jensen Fysioterapeut, Master i Rehabilitering. Medlem af bestyrelsen Dansk Selskab for Neurologisk Fysioterapi. Jørgen R. Jørgensen, Master i Rehabilitering og Specialist i Fysioterapi. Thue Bech-Pedersen. Fysioterapeut. Christian Dahl-Bluhemberg. MSc, Fysioterapeut.
Vi ses… følg med via hjemmesiden + SoMe.
Kærlig hilsen bestyrelsen i DSNF.